Vesti

Stručni žiri Beogradskog sajma dodelio je Veliku nagradu „Korak u budućnost“ LOLA INSTITUT-u na 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća pod sloganom “Inspirišemo Razvoj” održan od 21-24. maja u Beograd za eksponat Vertikalni obradni centar LOLA VMC4 (https://sajamtehnike.rs/dodeljene-nagrade-sajma-tehnike-2024/).

LOLA VMC4 je prikazan kao deo eksponata naučno istraživačkih organaizacija na postavci Vlade Republike Srbije pod nazivom “Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve” i pod sloganom “Zakorači u održivu budućnost” (https://nitra.gov.rs/cir/ministarstvo/vesti/66-medunarodni-sajam-tehnike-i-tehnickih-dostignuca-je-zavrsen-dr-begovic-nadam-se-da-ce-od-ovih-ideja-nastati-nove-startap-kompanije).

LOLA VMC4 je rezultat rada istraživača LOLA INSTITUT-a i Katedre za proizvodno mašinstvo sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u okviru poziva Transfera tehnologije (Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije), a ostatak finansija obezbedio je LOLA INSTITUT. Tokom trajanja sajma, štand LOLA INSTITUTA imao je veliku posećenost i mnogi su iskazali zainteresovanost za eksponat LOLA VMC4 koji ima komercijalni nivo.

   
   
   

Na Svečanoj sednici Saveta Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dana 24.10.2023. povodom dana fakulteta, LOLA INSTITUT-u je dodeljena Plaketa za dugogodišnju saradnju s Katedrom za proizvodno mašinstvo i Mašinskim fakultetom na različitim razvojno-istraživačkim projektima, kao i za podršku organizaciji naučnih konferencija i doprinos unapređenju nastavnog procesa kroz stručnu praksu studenata.

velika1

6 2

U organizaciji LOLA INSTITUT-a, održan je 20-21. juna 2023. godine u hotelu Metropol, Beograd, prvi međunarodni skup prve radne grupe (WG1) COST Action CA21169 DYNALIFE, pod nazivom Modelling Information Flow in Biological Coding Systems, koji je bio kolociran sa Belgrade Bioinformatics Conference (BelBi2023). Skup je organizovao Odsek za računarsko bioinženjerstvo LOLA INSTITUT-a koji vodi dr Nataša Mišić, a koja je ujedno i lider WG1 CA21169 DYNALIFE, uz pomoć prof. Branka Dragovića iz Matematičkog instituta SANU. Finansijsku podršku lokalnom organizatoru LOLA INSTITUT je pružio Grant Holder CA21169 DYNALIFE koji je smešten pri Univerzitetu Bozen-Bolcano u Italiji.

Skup je svečano otvorila Pomoćnik ministra za nauku dr Marina Soković, naučni savetnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Tokom dva dana skupa, učestvovalo je ukupno 38 istraživača iz 17 evropskih zemalja, kao i iz SAD i Meksika. Tokom skupa su prikazani najnoviji rezultati istraživanja fundamentalnih naučnih problema u smeru razumevanja funkcionalne biološke informacije, modeliranja genetskog koda, protoćelija i dinamike kompleksnih bioinformacionih procesa, kao i porekla života. U cilju širenja istorijskog i kulturnog nasleđa, učesnici su posetili Muzej Nikole Tesle i imali zajedničku večeru. Skup je izuzetno uspešno ocenjen od strane učesnika i ujedno je pokrenuo nekoliko saradnji i inicijativa, te je velikoj meri ispunjen cilj ovog skupa da dodatno konsoliduje i poveća aktivnost radne grupe WG1 CA21169 DYNALIFE.

Sajt 2 Sajt 1

LOLA INSTITUT, kao akreditovana naučnoistraživačka organizacija čiji je osnivač Republika Srbija, obaveštava sve zainteresovane da je resorno Ministarstvo 25.decembra objavilo šesti poziv za uključivanje talentovanih mladih istraživača-studenata doktorskih studija u naučnoistraživački rad NIO.

Na ovaj poziv prijavljuju se mladi istraživači koji imaju titulu diplomirani-master i koji su prvi put upisali prvu godinu doktorskih akademskih studija za školsku 2022/2023. godinu na akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi u Republici Srbiji.

Rok za podnošenje prijava je 17. januar 2023. godine.

Obaveštenje o uslovima učešća, načinu prijave i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na stranici:

https://nitra.gov.rs/tekst/456/s-e-s-t-i-p-o-z-i-v-talentovanim-mladim-istrazivacima.php

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije odobrio je finansiranje kroz program “Transfer Tehnologije” timu istraživača iz Lola instituta (nosilac projekta) i sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (Katedra za proizvodno mašinstvo) za projekat “MULTIFUNCTIONAL RAPID PROTOTYPING DESKTOP MACHINE – MULTIPRODESK”, TT ID 1129.

http://www.inovacionifond.rs/cir/program/program-transfera-tehnologije