Sektor Mašine alatke Lola instituta obuhvata rad u sledećim oblasitma: 

Istorija našeg razvoja i proizvodnje mašina alatki

U oblasti mašina alatki Lola institut je učestvovao u razvoju velikog broja mašina koje su proizvedene u fabrici ILR. Ova fabrika je osnovana 1948. godine, a proizvela je oko 2000 mašina alatki za obradu skidanjem strugotine i oko 3000 presa. Više od polovine mašina je izvezeno na svetsko tržište u preko 60 zemalja. Proizvodni program u prvom periodu su činile horizontalne bušilice glodalice, vertikalni strugovi, rendisaljke, univerzalne glodalice, portalne glodalice, bušilice, ekscentar prese, hidrauličke prese, čekići i makaze.

Prva numerički upravljana mašina proizvedena je 1967. godine. Značajan korak u proizvodnji savremenih horizontalnih bušilica glodalica učinjen je 1970. godine početkom poslovno tehničke saradnje sa nemačkom firmom Wotan i proizvodnjom horizontalnih bušilica glodalica sa radnim vretenom prečnika 105 i 130 mm. U proteklom periodu Lola je imao poslovno tehničku saradnju i kooperaciju u proizvodnji mašina alatki i sa drugim poznatim svetskim proizvođačima i to firmama Waldrich Coburg u oblasti portalnih glodalica, Renault u oblasti specijalnih mašina alatki i Weingarten u oblasti ekscentar presa.

U novije vreme proizvodni program mašina alatki fabrike ILR su činele horizontalne bušilice glodalice i obradni centre prečnika radnog vretena 105 do 225 mm, vertikalni strugovi i obradni centre za prečnike struganja od 1200 do 4000 mm i mehaničke i hidrauličke prese.

 

masine-alatke-001masine-alatke-002